Krydderurter er urter som har kraftig aroma, og som brukes i matlagingen som tilsetning for smakens del. Man skiller mellom krydderurter og krydder, da krydderurter er bær, frukter, frø, bark, blad, røtter eller andre deler av planter med vedaktige stengler. Krydderurter er planter hvor stengelen ikke danner ved. Det er oftest bladene eller bladaktige plantedeler som brukes i matlagingen.
Krydderurtene kan brukes på mange områder og har som oftest som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Kryddeurtene renses for grove stilker, og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking, og bør derfor tilsettes rett før servering.
Krydderurter inneholder en del vitaminer og mineraler. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen, og den ernæringsmessige betydningen er liten. Friske krydderurter er gunstig smakstilsetning i diettmat da de ikke inneholder salt.
Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftige og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.
Det finnes mange varianter av produktet. Gressløk, merian, rosmarin, salvie, sitronmelisse, engsyre, timian, karse, lavendel, sitrontimian, sitronverbena, kjørvel, koriander, dill, estragon, persille, mynte, oregano, basilikum, brønnkarse, isop og løpestikke.
Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig om de er avskåret eller på rot. Holdbarhet vil variere avhengig av den enkelte variant. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.
Urtene både smaker fortreffelig og dufter godt. Ute i hagen greier de seg stort sett selv, men når det er mye sol og varmt i lufta, må man huske på å vanne dem.
Mange krydderurter er hardføre å kan stå ute hele året. Dette gjelder gressløk, sitronmelisse, peppermynte, timian og kruspersille.
Peppermynte setter store mengder med rotutløpere. For å hindre at planten sprer seg, kan du skjære bunnen av en plastbøtte, plassere planten i bøtten og sette bøtten i jorden.
Vi foretrekker å spise krydderurtene mens skuddene er unge. Foryngelsesbeskjæring ved å klippe av stiklingene ved rotbasis, kan gjøres på alle krydderurter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar