mandag 21. mars 2011

De søte stemødre



Vi har fått årets første stemor i butikken. Kjempesøte, flotte stemor.

Straks den første vårsolen viser seg, kribler det i fingrene etter å komme i gang med å plante utendørs. Mens andre sommerblomster stryker med straks temperaturen synker under null grader, trosser stemødrene seg gjennom kulden. Den tåler såvel snø som frost. Selv om blomstene ser sarte ut, tåler denne planten mye. Men plant ikke planten ut, før det er plussgrader om dagen. Er det varslet frost på natten, kan det lønne seg å dekke til plantene med en fiberduk eller lignende på kvelden.
Det er en fordel og plante de første stemorsplantene i potter, slik at man kan ta dem inn i garasjen eller gangen for å redde dem fra kulden.

Den lave og vakre stemoren er flott i potter og kasser på balkong og terasse, eller i bed ute i hagen.
Stemor er ikke spessielt kravstor, men vokser best i en lett porøs, veldrenert og sandholdig jord. Vann når jorden er lett opptørket. Planten er ikke glad i tørr jord. Da blir den raskt slapp og tufsete. Best blomstring får man om planten står solrikt, men klarer seg også utmerket i halvskygge.

En stor potte eller kasse med stemorsblomster skaper vårstemning i en ellers grå hage. Planter du i potter eller kasser er det viktig med drenering. Sjekk først at potten/kassen har hull i bunnen. Hvis ikke - bor flere hull slik at overvann kan renne bort. fyll på med leca, og legg helst en filtmatte over grusen. Fyll på med jord, sett i plantene, og trykk godt fast.

Det er en fordel å nappe vekk blomsten etterhvert som de begynner å visne. da vil planten komme med nye knopper og blomster.

Stemor og hornfiol er ikke bare vakre, de er også spiselige. For å bruke dem til mat, er det best å kutte dem om morgenen, skyll dem med vann og legg dem til tørk på et håndkle. Klipp av mest mulig av stilken. Da er blomstene klare som pynt til maten, i salaten, i drinken, eller hva du måtte ønske.
Skal du høste blomstene fra innkjøpte stemorsblomster, bør du helst vente tre uker før du høster, for å være sikker på at det ikke finnes rester av sprøytemiddel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar