søndag 15. mai 2011

Staudebed


Nytt staudebed?

Et vakkert staudebed er der plantene veksler på blomstringen gjennom hele sesongen. Legg forholdene til rette, og plantene man setter ut vil trives og gi deg glede i mange år fremover.


Noen trinn for et vellykket staudebed;

  1. Planleggingsfasen. Vær nøye når du velger ut stedet der du vil anlegge staudebedet. Hvordan er sol og skyggeforholdene? Står plantene i le, eller vil de være utsatt for vind? Får staudene nok regn der de står, eller blir regnvannet hindret av et tak? Hvordan er bedet plassert i forhold til andre elementer i hagen?
  2. Merk opp bedet. Det gjør det lettere når du skal begynne å grave opp området.
  3. Planlegg bedet og lag en skisse. Pass på at du får med hvilke planter du ønsker, hvilken høyde de enkelte plantene har, og når de enkelte plantene blomstrer. 
  4. Forberedelsene. Grav opp området der bedet skal anlegges. Stauder trenger mer plass til røtter en sommerplanter, så du bør bearbeide jorden i en halv meters dybde. 
  5. Fjern alt som er av røtter og ugress.
  6. Hvis du har spadd opp et felt i plenen, kan gresstorven legges opp ned i hullet.
  7. Legg et dreneringslag i bunnen. Dette er spessielt viktig hvis du har tung leirejord, eller av andre grunner at det er dårlig drenering i hagen. Dreneringslaget bør være 8 cm dypt, og kan f. eks bestå av pukk eller singel.
  8. Vurder jordkvaliteten. Kanskje bør du forbedre jorden så denblir ideell for stauder. 
  9. Fyll på med jord.
  10. Utplanting. Sett plantene i tråd med skissen du har laget. De skal stå like dypt som de gjorde da du kjøpte dem. Trykk godt til rundt hver plante. Det er viktig for at de skal kunne stå støtt, og for at de skal få kontakt med jorden. 
  11. Vann godt.
  12. Sett ut støtter til planter som vil trenge det senere i sesongen.

Neste vår etter at staudene har stått i bedet gjennom vinteren, kan det være lurt å se over bedet. Det hender at telen presser nyplantede planter opp av jorden, og da bør du trykke dem på plass igjenn, så røttene ikke tørker ut i sollyset.





Kilde; "Hagen gjennom året" av Eva Rønnblom

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar