mandag 24. januar 2011

Stell av amaryllisløk

Melusine


Når julen og blomstringen er over, kniper du av den visne blomsten, og lar stilk og eventuelle blader stå å visne ned. Klipp vekk blad og stengel når de er blitt gule. Gi vann og moderat med gjødsel vinteren igjennom til frostfaren er over.
Da kan løken med fordel plasseres utendørs, gjerne gravd ned i bakken for jevn fuktighet. Husk å gjødsle hele sommeren så løken vokser og legger på seg.

I slutten av august plasseres løken på et kjølig sted. Max 12 grader, i 6-12 uker, alt etter sort. Nå skal løken hvile. I hvileperioden reduseres vanningen og det gis ikke gjødsel.

Etter hvileperioden bør løk som begynner å få litt liten plass i potta pottes om. Potta bør ha en diameter som er 3-4 cm større en løken. Løken skal ligge høyt i potta.
For å gi de løkene som har visnet ned en god start, kan dem med fordel få undervarme til du ser at de begynner å skyte. Dette sikrer en solid rotutvikling.

Når løken begynner å skyte, bør den få så mye lys som mulig. Dette er viktig for en fin blomsterfarge, og for at ikke blomsterstilken skal bli for lang og hengslete. Er det mørkt vil de strekke seg etter lyset.
Amaryllisen vannes sparsomt. Den tåler å tørke godt opp mellom hver vanning. Pass bare på at ikke det blir så tørt at løken løsner fra jorda.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar